Aydın
DOLAR32.3847
EURO35.0663
ALTIN2326.5
Kontrbus bulvar

Dolarda dikkat çeken hareket

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Dolarda dikkat çeken hareket
HASAN TOKER
Abone ol
Merkez Bankası'nın rezerv satışlarıyla kontrol altında tutmaya çalıştığı dolar/TL, bir aydır 18,60 etrafında yatay bir seyir izledikten sonra bu sabah 18,50'nin altını gördü.
Başkan
erez

Dolar/TL, bir aydır 18,60 etrafında oldukça yatay bir seyir izledikten sonra bu sabah güne 18,50’nin altında başladı. Sonrasında düşüş kalıcı olmadı ve kur bir aydır yatay bir seyir izlediği 18,6’e yeniden yaklaştı.

Kur dün gece saatlerinde 18,45 seviyesine kadar geriledikten sonra bu sabah erken saatlerde 18,4500/18,4785 seviyesinde işlem gördü ancak daha sonra yeniden 18,60’nin üzerine çıktı.

Bankacılar mevcut kur politikasını kamu kontrollü olarak tanımlıyor. Merkez Bankası (TCMB) ihracat gelirlerinin rezerve alınması ve ithalat kaynaklı döviz ihtiyaçlarının aynı kaynaktan karşılanması gibi uygulamalarla döviz piyasasında belirleyici konumda.
TL’deki değişimler kamunun döviz piyasasında belirleyici olması nedeniyle yakından izleniyor.

İŞLEM DIŞI SAATLERDEKİ SATIŞLAR GEÇİCİ DÜŞÜŞ GETİREBİLİR

Üst düzey bir bankacı, “TCMB’nin bankaların döviz işlemlerini 10-16 saatleri arasına taşımasını tamamladığını görüyoruz. Dolayısıyla artık piyasa dışı ilan edilen saatlerde gelebilecek bir döviz satışı dünkü gibi kuru düşürebilir. Ancak bu politikada kurun daha sonra eski yerine geliyor olması bunun geçici bir değişim olduğunu gösterir” dedi.

Bir işlemci ise piyasa dışı saatlerde lokal bankaların işlem yapmasının önüne geçilmesinin ardından ilgili saatlerde gelebilecek ve normalde piyasada değişim yaratmayacak büyüklükte işlemlerin kurda geçici düşüş ve yükselişler yaşatabileceğini belirtti.

Merkez Bankası (TCMB) Mayıs ayında sözlü olarak bankaların döviz işlemlerini 10.00-16.00 saatleri arasına çekmesini istemiş daha sonra bu isteğini yazılı uyarıya dönüştürmüştü. TCMB son olarak Ekim sonunda bankalara “denetim” başlıklı bir yazı göndererek ilan edilen saatler dışında işlemlerin “müfettişler tarafından” incelenmeye devam edileceğini belirtmişti.

TCMB önce sözlü, sonra yazılı olarak bankalardan “ne istediğini” iletiyor. Sözlü ve yazılı olarak belirtilen konularda uyarıya rağmen bir gelişme olmaz ise bu uyarıları tahvil karşılığı ayrılması gibi adımlar takip edebiliyor.

Bankacılar ilgili uyarıların ardından piyasadaki işlem hacimlerinin çok büyük bir bölümünün ilan edilen saatlere taşındığını, dışarıda kalan saatlerde gerçekleşen hacimsiz işlemlerde ise lokallerin neredeyse hiç yer almadığını belirttiler.

Ekonomi yönetimi Aralık ayındaki kur krizinden bu yana başta Merkez Bankası (TCMB) olmak üzere kamuyu döviz piyasasında arz/talep ve rezervlerin izin verdiği ölçüde yön için belirleyici konumuna getiren adımlar atmıştı. 

ŞENOL KARAKOL
Anahtar Kelimeler:
  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Eşin Group Nazilli Belediyespor kupa maçı hazırlıklarını tamamladıÖnceki Haber

Eşin Group Nazilli Belediyespor kupa maç...

Yeryüzünün ilk notalı müziği yurduna dönmeyi bekliyorSonraki Haber

Yeryüzünün ilk notalı müziği yurduna dön...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar